En blogg om ekonomi

Egenjagat smakar godast

Det allra bästa köttet man kan äta, det är det man jagar själv. Det tycker i alla fall jag. Jag tar gärna bössan, ett par kikarsikten och sätter mig på pass ute för att skjuta vilt. Nu får man ju bara jaga vissa djur under vissa tider, men det går som tur är att frysa in köttet och ha för senare användning. Det är inte alla som vill jaga, eller skaffa sig bössa och kikarsikte och så, men de äter gärna detta kött. Det är ett bra val. Djuren har mått bra fram tills dess att man skjuter det. Sedan hanteras köttet även av en själv, eller en van jägare.

Tillaga köttet på bra sätt

  • Köttet ska ha rumstemperatur
  • Håll ett öga på fibrernas riktning
  • Stek i olja och rejält med smör
  • Genomstek aldrig stekar och filéer
  • Låt köttet gå färdigt i ugn

Vällagat vilt fungerar ungefär som vällagat vanligt kött. Men det är magert, vilket ställer högre krav på dig som kock. 

Det vanligaste sättet att tillaga vilt, det är att använda det till söndagsmiddag eller söndagsstek. Steken kan vara ett ytter- eller innanlår, en rostbiff eller en fransyska. Det är ingen styckdetalj, utan benämning för ett stort stycke kött helt enkelt. Det enklaste är att bryna steken runt om, för att ge den smak. Sedan kan kan stoppa in den i ugnen och låter innertemperaturen få god tid på sig att sakta stiga till önskat resultat. Det går även att göra i gjutjärngryta på spisen eller i en crockpot. 

25 aug 2018