En blogg om ekonomi

Smarta spartips för 2023

Krisen med levnadskostnader tänjer många familjers budgetar, men det finns många sätt att spara mer pengar. Nedan ska du få ett gäng med bra tips!

Att spara pengar kan vara ett bra sätt att säkra din framtid och ge välbehövlig sinnesro. När du lever månad till månad, räknas varje krona – och att kunna lägga undan pengar kan göra stor skillnad på vägen.

Men att komma igång kan kännas som en överväldigande uppgift. Den goda nyheten är att det kan vara en smidig process. Det finns en rad enkla steg du kan ta för att spara pengar på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

Att sätta upp sparmål, identifiera var du spenderar för mycket genom att utvärdera dina utgiftsvanor och implementera tips för att spara pengar kan hjälpa dig att nå dina ekonomiska mål snabbt. Till och med något så enkelt som att veta hur mycket pengar som lämnar ditt konto varje månad kan vara givande.

Det finns många sätt att minska kostnaderna i ditt dagliga liv utan att göra betydande uppoffringar. De bästa sparhacken är vanligtvis de enklaste. 

Göra en budget

Att göra en budget är ett av de enklaste sätten att spara pengar och erbjuder ansvarighet och kontroll. Med budgetappar kan du enkelt skapa en på din telefon eller bärbara dator. Du kommer att kunna spåra utgifter i realtid, sätta pengar på sparkonton, bygga en nödfond och veta när ditt bankkonto tar slut.

En budget kan också hjälpa dig att sätta upp och bättre anpassa dig till dina ekonomiska mål, vilket ger dig sinnesfrid när du hanterar din ekonomi. I slutändan kan göra en budget hjälpa dig att känna dig säkrare om hur mycket pengar du har. Det kan också hjälpa dig att skapa en realistisk sparplan.

Följ 30-dagarsregeln

30-dagarsregeln kan vara ett bra sätt att maximera dina besparingar och få dina utgifter under kontroll. Närhelst du är frestad att göra ett spontant köp, spara pengarna istället på ett sparkonto i 30 dagar. Om du fortfarande vill ha det efter dessa 30 dagar, gå vidare och köp det utan att ångra dig. Om inte, njut av härligheten av att öka dina besparingar - en prestation vi alla kan vara stolta över. 30-dagarsregeln är ett lätt att komma ihåg och lätt att implementera som hjälper dig att spara mer av dina surt förvärvade pengar och skörda frukterna av framgångsrik budgetering i efterhand.

Skär ner på onödiga utgifter

Ett av de enklaste sätten att spara pengar är genom att minska icke-nödvändiga utgifter. Detta kan inkludera att säga "nej" till det dagliga som en latte eller att skjuta upp att köpa något du inte nödvändigtvis behöver just nu – som det där nya paret skor.

Små inköp ökar med tiden och hindrar dig från att nå dina ekonomiska mål. Men om du åtar dig att skära ner ens något på dessa lyxiga bekvämligheter, kan du bli förvånad över hur mycket pengar du sparar varje månad!

Det finns ännu mer pengar att spara om du ser över dina månatliga autogiro och prenumerationer på streamingtjänster. Vi slösar i genomsnitt svindlande 3500 sek per år på prenumerationer och medlemskap som vi inte ens använder! En genomgång av alla dina prenumerationer kan säkerställa att du bara betalar för det du behöver.

Investera i kvalitetsartiklar

Att välja kvalitetsartiklar är ett klokt drag när det kommer till din budget. Visst, du kan spara några kronor på kort sikt genom att köpa billigt, men med tiden kommer du att spara mycket mer pengar genom att välja föremål med hållbarhet i åtanke.

Låt oss titta på kläder till exempel. Allt handlar om att förstå kostnaden per slitage. Det kan finnas en kraftigare prislapp initialt, men dividerat med antalet användningar du får ut av det, är det ofta mycket bättre värde än billigare alternativ.

Du behöver inte byta ut kvalitetsartiklar lika ofta, plus kvalitetsprodukter kommer vanligtvis med längre kvalitetsgarantier som kan spara ännu mer pengar och huvudvärk om något skulle gå fel. Så spara dig besväret och investera i kvalitetsartiklar; din plånbok kommer att tacka dig senare!

Automatisera dina besparingar

När det gäller att spara pengar är automatisering kung! Att skapa en stående order som automatiskt överför pengar från ditt nuvarande konto till ditt sparkonto varje månad är ett enkelt men effektivt sätt att spara med minimal ansträngning.

Med bara några klick kan du ställa in regelbundna överföringar från ditt nuvarande konto till dina sparkonton, vilket säkerställer att du får ett anständigt sparkapital på nolltid! Detta kommer inte bara att spara dig besväret med att manuellt överföra varje månad, utan det är också ett lätt att följa och intelligent sätt att spara pengar utan att tänka på det.

27 Apr 2023