En blogg om ekonomi

Ekonomitips för unga

Att lära sig hantera pengar det kommer oftast av att leva livet så att säga. Bra tips kring fonder och sådant kan man läsa sig till på exempelvis https://truetype2000.com/. Men att ha bra ekonomi, det är ofta något man lär sig med tiden. Det finns ingen direkt guide eller skola för privatekonomi eller hur man bäst hanterar pengar. 

Dock kan vi här ge tips till dig som är på väg in i vuxenlivet lite hur du ska tänka.

Snåla inte på utbildning

Det kan vara en god idé att skaffa dig en högre utbildning. Det eftersom det kan hjälpa dig med att välja en karriär som du på ett bra sätt förbereder dig för. Det kan därmed vara bra att efter gymnasiet välja en högskoleutbildning. Det kan vara det som gör skillnad i vad för jobb och vad för lön du får. 

Förstå din personliga ekonomi

Om du har en viss summa pengar att röra dig med varje månad är det bra att lära sig klara på det du har. Det är därfr bra att göra en budget. Lägg in vad du har i inkomst, sedan räkna samman dina utgifter. Sedan drar du bort dina utgifter från inkomsterna för att få reda på hur mycket pengar det är över efter alla måsten. Måsten är ju hyra, mat, räkningar med mera. Det belopp som är över är sedan fritt att använda till det du behöver. Kom dock ihåg att det är bra skapa ett sparande, gärna så tidigt som möjligt.

Ha ett bra sparande

Att lägga undan pengar varje månad är en stor del av att ha en sund ekonomi. Det går att spara pengar till en massa olika saker. Många sparar till sådant de vill köpa eller göra. Ha ett buffertsparande, för oväntade händelser och ett målsparande för saker du vill göra eller köpa. 

Undvik onödiga lån

Även om det är väldigt smidigt att det går att låna pengar till det man vill köpa eller göra, utan att behöva vänta och spara ett visst antal månader, så kan det vara en dum idé. Det finns många som väljer att ta ett så kallat sms lån. Men det innebär även att det man gör eller det man köper kommer bli dyrare i slutändan. Det eftersom sådana lån har en hög ränta. 

10 Jan 2021