En blogg om ekonomi

Fler sätt att spara på

Vi har tidigare pratat om alternativa sparformer och då nämnt bland annat Tessin som sparform. Det finns otroligt många fler sätt att spara eller investera pengar och vi går vidare och visar upp ytterligare sparformer. Idag kikar vi närmare på Preferensaktier och Indexfonder där vi förklarar på ett enkelt sätt hur de fungerar. 

Investera i Preferensaktier eller Indexfonder?

Dessa båda sparformer innebär att man handlar med aktier i olika former. Den förstnämnda är till för dig som är mer aktiv och Indexfonder är mer anpassad för dig som helst vill slippa tänka på enskilda aktier och deras värde. Vi berättar mer nedan: 

  • Preferensaktier: Det som kännetecknar preferensaktier är att de ger dig en direktavkastning. Det innebär att du får en förutbestämd utdelning. Du får företräde gentemot övriga aktieägare. Tänk dock på att investera i företag som har god lönsamhet, de kan få problem att betala ut om de inte har pengar! En sparform som har lägre risker än stamaktier, men kan då också innebära något sämre utdelning. Utmärkt val för dig som sparar kortsiktigt. 
  • Indexfonder: När du väljer indexfonder som sparform så har du redan en form av riskspridning inbyggd. De olika fonderna handlar med ett flertal aktier åt dig. Det är dock alltid en god idé att ändå minska riskerna genom att ha mer än en fondportfölj. Du slipper följa aktiemarknaden och kan istället förlita dig på de fondrapporter som kommer löpande. En bra sparform både för kortsiktigt och långsiktigt sparande. 

Vill du veta mer om de olika sparformerna vi nämnt kan du följa länkarna i texten. 

26 Jul 2018