En blogg om ekonomi

Hur har du det med företagets likviditet?

Något som en del företag kan tampas med, det är att ha en bra likviditet. Alltså en bra betalningsförmåga. Ofta är man ju beroende av att ens kunder betalar de fakturor man gett dem och det i tid. Ibland är det ju dock så att de kanske inte gör det, eller att det finns andra anledningar att er likviditet är låg. Det ni kan göra för att få upp den, det är att sälja faktura. Eller ja, det går att sälja hur många fakturor du vill/behöver.

De som köper fakturor av dig, det är oftast så kallade factoringbolag. Det de gör, det är att ge dig lite mindre pengar än vad fakturan är på. Även de måste ju tjäna på det. Men du får då oftast betalt inom 24 timmar.

Vem kan köpa dina fakturor?

Det är inte fel att att jämföra olika företag så att du får det bästa alternativet som passar dig och ditt företag. Idag är det många företag som sysslar med factoring, vilket just är att köpa fakturor.

Du bör välja ett factoringbolag du känner att du kan lita på och som du känner dig trygg med.

Något som kan skilja sig åt, det är om du kan sälja fakturor med eller utan regress. Regress står för återgång och säljer du en faktura med regress så innebär det att du och ditt företag är de som behåller risken och måste se till att fakturan betalas i slutändan. Sälja faktura utan regress innebär att det är själva factoringbolaget som står för alla risker.

16 Apr 2022