En blogg om ekonomi

Kom igång med ditt sparande

Sparar du pengar? Det kan vara en känslig fråga för en del. Det är som att det har blivit en samvetsfråga. Och många tänker inte på det, när man är ung och precis har fått sitt första jobb, och tycker det är härligt med egna pengar, fri från föräldrarnas insyn. Plötsligt har man råd att skaffa alla de där prylarna man längtat efter. Många unga har heller ingen tanke på pensionen, när den ligger så långt fram i tiden. Är man tvärtom den sparande typen, kanske man sparar så som man alltid brukar, på banken som ens föräldrar en gång börjat spara åt en, i. Men det kan vara mycket värt att titta på de olika finansieringsinstituten. Vara lite "otrogen" ens egen bank. Att göra det, ger dem lite eld i baken så de inte bara fortsätter ge oss 0% ränta.

Ibland kan det löna sig att välja det okonventionella

Att spara för 0% ränta, fattar alla, att det ju inte är någon bra affär. Ändå är vi många som fortfarande har våra sparpengar i den bank som vi alltid har haft, och där vi får lönen, men det är en bra affär för dig att kolla runt på de nya, okonventionella spar- och låneinstituten. Mycket beror på i vilket syfte du sparar. Om du sparar till en ny bostad, kan man faktiskt med fördel spara i ett HSB-konto, eller ett Ikano-konto. Även kreditinstitut som ICA, kan erbjuda en något bättre ränta än bankerna. Forex, till exempel har bättre ränta än storbankerna (Handelsbanken, Sparbanken, Nordea och SEB).

Sparandet är personligt

Att våga anlita fler än de "trygga" storbankerna är lite av ett vågspel. Anlitar du ett alltför nytt kreditinstitut, kanske du vill veta att de är mer än en dagsjäril, det vill säga att de finns kvar den dagen (om 20-30 år) när du faktiskt vill ta ut dina sparade pengar. Har du ett sparande som du vill kunna ta ut senare än 20 år, kan du faktiskt kolla aktier och fonder. Det finns en hel uppsjö med produkter som kan vara bra att kolla upp på aktiemarknaden. Men kom ihåg att aktier är för dem som kan avvara sina pengar under en ganska lång tid. Och med aktier finns alltid en risk att du inte får tillbaka dina pengar! Vill du veta mer, kan du läsa mer här! På ekonomifokus.se finns många kloka råd för den som är ny på att spara, och för den som har sparande men som inte tänkt igenom sin sparandesituation. Den som vet mer, kan mer, så enkelt är det. Och du, det kan vara dags att tänka på pension och sparande, även om det är långt fram i tiden! Lycka till!

17 May 2017