En blogg om ekonomi

Konsten att klara sig på lite pengar

Väldigt stor del av befolkningen kan nog känna igen sig att det ofta är väldigt mycket månad kvar när pengarna är i stort sett slut. Att det är ett bra tag kvar tills nästa lön kommer in på kontot. Så kan det vara oavsett hur mycket man tjänar varje månad. Det hela handlar om att lära sig hantera sina pengar och att börja spara. Du kan läsa spännande artiklar om det mesta på nätet. Här i min blogg får du lära dig en hel del om ekonomi. Idag tänkte jag ge dig tips på hur du kan klara dig, på en liten budget. 

Gör en budget

Oavsett hur stor inkomst du har så är en budget grunden till en bra ekonomi. Det ger dig en utmärkt koll på vad du har för inkomster och utgifter varje månad. Det ger en bra översikt samt att det är även en bra plan för dig att följa under månaden. Försök att lägga in en post med sparande i din budget.  Skulle budgeten spricka så kan du så klart ta av de sparade pengarna. 

Planera alla inköp

Att handla lite här och lite där genom småhandlande är inte bra för ekonomin. Ofta är det saker du inte behöver. Du bör alltid skriva en inköpslista då du ska gå och handla. Gå sedan slaviskt efter den! Planera även om det är nya kläder eller annat, vad det är exakt du behöver. Köp inte på impuls. "Många bäckar små" är ett ganska uttjatat uttryck som ändå har en massa sanning. Det har att göra med göra en massa små inköp, utan att tänka efter. Det är bra att kanske dra åt lite och vara lite snål. Även om det bara kostar ett par tior. Men om du tänker så varje gång så har snart de där tiorna blivit bra mycket mer pengar.

Dock bör du så klart ibland se till att få lov att unna dig. Att alltid leva snålt är inget som gör dig lycklig! Det är helt ok att ibland få lov att köpa en extra pryl, köpa med hämtmat eller gå ut och äta, men kanske inte varje vecka!

14 Jan 2021