En blogg om ekonomi

Lyckas med ditt sparande under 2022

Nu när det är ett helt nytt år, så kan det ju vara läge att ta tag i ditt sparande. Särskilt om du inte har ett sedan innan! Allra helst bör du se till att spara på fler sätt än bara ett. Du bör dels spara i en buffert, som då är pengar du kan ta av om det sker oföutsedda saker. Sedan bör du även ha ett målsparande, som är för något särskilt, som en resa eller något du vill köpa.

Om det är så att du vill spara till pensionen, eller om du tänkt spara till dina barn eller barnbarn så kan det vara smart att placera dem i aktiefonder där de kan växa på lång sikt. Du som vill spara i 3–5 år kan fördela mellan aktiefonder och räntefonder.

Bästa formen av sparande, det är månadssparandet, oavsett summa! Till och med Albert Einstein erkände att ränta-på-ränta-effekten är den starkaste kraften i Universum. 

För att det ska vara mindre kännbart att spara, sätt en summa som dras automatiskt då lönen kommer in. Du märker då aldrig av dem så att säga!

Just att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt, oavsett nivån på ditt sparande. Sedan kan du även välja att ha ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Det är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta!

4 Feb 2022