En blogg om ekonomi

Må bättre på arbetsplatsen

Som ekonom är man dömd till ett liv bakom en datorskärm och det är inte bara vi siffernördar som är dömda till detta. Allt fler spenderar huvuddelen av sin dag vid ett skrivbord och oftast med en dator framför sig. Vissa jobbar hemifrån, men de flesta på kontor - som riktiga kontorsråttor. Vad gör detta med oss egentligen? Människan är ju skapad för att tåla ganska mycket aktivitet och kroppen mår bra av att röra på sig. När man då sitter vid ett skrivbord dagarna i ända så börjar kroppen förr eller senare att protestera. Man får rygg- och nackproblem, musarm och obalans mellan musklerna på bak- respektive framsidan av kroppen. För att balansera måste man träna ganska mycket på sin fritid, men det är vi få som gör tyvärr, och det lär vi få ångra en dag.

Stå upp eller kanske sitta på en boll?

Jag har insett att skrivbordet man sitter vid, liksom resterande kontorsmöbler, är avgörande för hur mycket negativ påverkan kroppen får. Väljer man skrivbord, stol och diverse stöd med omsorg så minimerar man skadorna och slitaget. Allt fler gå till exempel över till ett skrivbord som är höj- och sänkbart så att man kan variera arbetspositionen och andra sitter och arbetar på en pilatesboll istället för på en vanlig stol. Man får testa sig fram.

Själv har jag ett klassiskt skrivbord och en ergonomisk skrivbordsstol, dessutom har jag en timer som låter var 30:e minut och då tar jag mig en bensträckare. Detta i kombination med mina tre gymbesök per vecka får räcka just nu. Alltid är det något!

23 Jun 2017