En blogg om ekonomi

Minska den ekonomiska stressen inför jul

De flesta av oss drömmer om en lugn, harmonisk, stressfri jul med nära och kära. Men tyvärr är det många som idag känner av en ekonomisk stress och press runt denna högtid. Det är stora summor som varje år läggs på julklappar, julmat, dekorationer och så vidare. Varje år slår ändå julhandeln rekord! Dessvärre är det många som handlar på kredit, just för att klara av julen. Eller att man kraschar sin ekonomi totalt. Så behöver det inte vara! På Ekonomibloggen finns en massa bra tips för din ekonomi, samt att jag idag ska ge dig tips på hur du kan minska den ekonomiska stressen inför julen. 

Sätt en budget

För att  minska din ekonomiska stress så är det bra att du redan nu sätter en budget samt ett tak på vad det får kosta med att fira jul. Det gör att du då har ramar att följa. Skriv upp vad det är du brukar lägga pengar på under julen. Det kan vara dessa saker:

• Mat och dryck
• Julklappar
• Nöjen (exempelvis bio för hela familjen)
• Transporter till nära och kära
• Juldekorationer

Sätter du då att du max kanske får lägga x antal tusen totalt så kan du sedan fördela dessa pengar mellan de poster du satt upp. 

Gör klart allt i god tid

Många stressar även med att förbereda julen på olika sätt. Oftast är det ett par dagar före själva julafton det är som stressigast. Men du måste inte göra allt just då och du behöver inte göra allt själv! Engagera din familj i att hjälpa till. Sätt att allt ska vara klart exempelvis 20 december, då mycket går att förbereda. Mat kan lagas och frysas in till exempel. Julklappar kan du även passa på att köpa under hela året. 

Dra ner på spenderandet till barnen

I många barnfamiljer är julklapparna till barnen en mycket stor utgiftspost. Det läggs flera tusen på julklappar till dem. Men vet ni, det är inte ett måste! Är det små barn så är det roligare att öppna paket än att det är dyra saker där i! Bättre då satsa på många billiga saker att slå in. 

Julen är ofta väldigt traditionsbunden. Men det är inte ett måste att göra saker bara för att så har man alltid gjort. Gör saker för att du vill göra saker helt enkelt, så blir det mindre stress för din del!

13 Dec 2020