En blogg om ekonomi

Redovisning för företaget - Att tänka på

Sköter du redovisningen själv?

Livet som företagare är roligt, men det är också väldigt många saker man måste hålla koll på. Jobbar du exempelvis mot Storbritannien och köper och säljer varor där så måste du vara förberedd på den dagen Brexit träder i kraft, och det börjar bli bråttom. Du behöver ett unikt nummer för tullhantering och du måste ha koll på både momsregler och skatter. Dessa saker tar lite tid, och därför bör du redan nu kolla på detta. 

Har du enbart svenska kunder och kunder inom EU så blir det enklare. Det enda du behöver ha koll på då är det EU-direktiv du ska hänvisa till på din faktura för att momsen ska redovisas av din din kund i sitt eget land, och den periodiska sammanställningen som ska vara inlämnad antingen varje månad eller kvartal beroende på vilken typ av företag du driver. 

Det är lätt att begå bokföringsbrott

Oaktsamhet, dumhet eller okunskap är inget som skatteverket eller vårt rättssystem tar hänsyn till Gör du fel så kan du bli straffad, så enkelt är det. Det kan bli både straffavgifter, böter och i grövre fall till och med fängelse. Du bör därför se till att varje år läsa på om de lagar och regler som gäller för bokföring och deklarationer. Eller så gör du det enkelt för dig. Be om hjälp! Besök categoria.se för att få kontakt med auktoriserade redovisningskonsulter. De kan hjälpa dig med allt det jag berättat om, och mycket mer. Ditt liv som företagare blir tusen gånger enklare med en bra revisor. 

 

29 Aug 2019