En blogg om ekonomi

Sista dagen för att lämna in din deklaration

Har du ännu inte lämnat in din deklaration så är det hög tid! Idag är det nämligen den sista dagen och innan klockan har nått midnatt så ska den antingen ligga i brevlådan hos Skatteverket, eller vara inskickad elektroniskt. Har du redan deklarerat för inkomståret 2017 så kan du slappna av, har du inte gjort det så vill vi tipsa om ett avdrag du kanske inte visste om!

Avdraget som många glömmer av

Under beskattningsåret så såldes det lite fler än 100 000 bostadsrätter. I samband med att man deklarerar sin bostadsaffär så får man inte glömma av att ta upp bostadsrättsföreningens amorteringar också. Dessa ska normalt sett finnas med bland dina kontrolluppgifter. Ibland får man dock vända sig till föreningen och be om att få ut dem. De som använder sig av redovisningsfirmor, som många bostadsrättföreningar i Eskilstuna gör, får ut dessa uppgifter till sina medlemmar på ett bra sätt. 

Kapitaltillskott, så här är det

  • Avdragsgillt: En del av den avgift du betalat under inkomståret har gått till att amortera på föreningens lån. De kan också ha gått till renoveringar, ombyggnation eller nybyggen. Detta räknas som ett kapitaltillskott och är därför avdragsgillt när du sålt din bostad. 
  • Beloppet: Man beräknar avdraget i förhållande till bostadsrättens andel av föreningen och antal år man innehaft lägenheten. Ju längre du ägt den, ju större kan avdraget bli.
  • Underlaget: Du kan inte räkna ut det här själv! Du måste ha uppgifterna från din förening och det är därför mycket bra om de använder sig av en redovisningskonsult så att du med säkerhet vet att alla siffror stämmer. Källa: Skatteverket
2 May 2018