En blogg om ekonomi

Vara sin egen

Det har blivit alltmer populärt att bli egna företagare. Vi vill inte att någon chef ska bestämma över huvudet på oss. Dessutom läggs allt fler tjänster på entreprenad, vilket gör att det finns en större marknad nu för flera tjänster och kvalificerade yrken. Här kommer några råd från en ekonomiblogg:

Så fungerar ett eget företag

Dina pengar är företagets pengar:

Du tar inte ut någon egentlig lön då du har en eget företag och de pengar du kan använda är enbart den vinst som företaget gör. Det du fakturerar är inte ditt. Du måste betala skatt, egna socciala avgifter men inte momsen. Den drar du av, eller får tillbaka vid nästa momsinbetalning.

Låna inte pengar ur företaget:

Många egna företagare "lånar" pengar från sitt eget företag och tar då av det som ska gå till skatt då du deklarerar. Det gör att du får ett underskott den dagen skatten ska betalas.

Bokföring ett måste:

Du måste sköta all bokföring och redovisning på ett korrekt sätt. Varje inkomst och varje utgift ska skrivas ned.

Lär dig möjliga avdrag:

Lär dig vilka avdrag om är möjliga att göra. Det handlar inte om att fuska eller luras. Avdrag gör du enbart då du har rätt till det. Dator och kontorsmateriel är avdrag som är möjliga liksom ditt eget pensionssparande.

Ta hjälp:

Chansa inte med din redovisning, bokföring eller deklaration. Är du osäker sök hjälp. Det tjänar du på i längden. Dessutom kan du få gratis information från ditt skattekontor. De hjälper mer än gärna till.

28 Aug 2017