En blogg om ekonomi

Viktiga saker när det kommer till att låna pengar

plånbok, ekonomi

Idag är det inte ovanligt att ta ett lån. Det är något både privatpersoner och företag gör. Det kan finnas olika anledningar till att man har behov av ett lån. Därmed är det även olika summor man behöver ha. Idag finns det ofta lån, som är för särskilda saker om man så säger. Är det ett hus man ska låna pengar till, då talar man ofta om bolån. Är det en bil ja då kan det vara ett billån. Sedan finns det även blancolån, konsumtionslån, samt att det även finns mindre, snabba sms lån. Det finns två sätt att låna pengar på. Det är med säkerhet, eller utan säkerhet. Ett bolån har huset man köper som säkerhet till exempel.

Alltid bra att jämföra

Oavsett vad du ska låna pengar till, så är det en god idé att jämföra banker och andra långivare. Det för att du ska få det bästa lånet, med en bra ränta och en bra återbetalningsplan. Det är inte alltid det lättaste att jämföra på egen hand. Det finns bra sidor som kan göra det åt dig. En av dem skriver på sin sida detta; Låna pengar? Ditt lån jämför alla låneformer och visar bästa räntan 2019. Hos dem kan du då alltså smidigt jämföra lån, på ett enda ställe. Det är bra, för ska du jämföra själv kan du missa en massa bra saker. Tänk på att inte göra för många ansökningar hos olika banker bara, det kan göra att du får en sämre UC score. 

Vad för lån behöver du?

Behovet styr vad det är för typ av lån du behöver. Det finns en bra insändare att läsa här i Vasabladet om lån. Vi har tagit upp vad det finns för varianter av lån, att vissa lån är vikta till vissa saker, som bolån och billån. Det är bra att alltid se till att ta rätt typ av lån, det för att du ska få bäst villkor. Det är inte så bra att köpa ett hus för ett blancolån till exempel. Lån som tas med säkerhet är ofta bra mycket bättre ränta på. Så det är därför man ska ha ett bolån för bostaden man köper. 

Se till att spara också

Oavsett vad det är för lån eller varför du lånar, så är det även bra att ha ett sparande. Lån för konsumtion är en av de sämre lånen. Det är då bra att ha ett sparande för de sakerna så kan du ta lån för de lite större sakerna. Att börja spara är inte så svårt. Kanske inte du kan spara så mycket i början men det går ju alltid att öka senare. Det är bra att göra en budget för att se om du har utrymme för att spara. Spara gärna både till buffert, och i ett målsparande. Det är alltid bra att ha egna extra pengar att ta av, till saker du behöver. Så kan lånet du tar vara till extra hjälp om det är så att du behöver det.

30 May 2019