En blogg om ekonomi

Viktigaste investeringen

 

Som en bakgrund som ekonom får jag ofta frågor om investeringar - vilken är den viktigaste investeringen? Folk brukar tappa hakan när jag svarar för de är inte alls beredda på det jag har att säga. Visst tycker jag att ekonomi är kul och att investera smart för framtiden är viktigt, men det finns en långt mycket viktigare investering och den är tid och fokus på det egna välbefinnandet. Låter det flummigt? Sorry, men det är sant.

Mår du bra? Ställer du den frågan till dig själv tillräckligt ofta? Svarar du ärligt? De flesta av oss lever i en dimma av vardag - helg - vardag - semester och analyserar inte tillräckligt om det är en tillvaro man faktiskt gillar. Känner du dig rik på livet? Jag menar inte pengarna du har på banken eller summan som står på ditt lönekvitto, utan känslan som bor i din maggrop.

Diagnos: stress

Själv drabbades jag plötsligt av högt blodtryck. Jag var ung och ingen läkare kunde hitta något fysiskt fel på mig. Jag fick diagnosen stress. Jag tyckte att det var det luddigaste och konstigaste jag hört och visste inte alls hur jag skulle tackla saken. Jag fick ta blodtryckssänkande medicin men det var också många som insisterade på att jag också skulle börja med yoga, men en annan rekommendation: psykoterapi i Malmö

Sagt och gjort, jag började i terapi och det är - utan tvekan - den bästa investeringen jag gjort (inte ens särskilt dyr). Min livskvalitet har sakta men säkert förbättrats och jag har en mycket behagligare känsla i kroppen. Jag fick verktyg för att bygga ett bättre och mer meningsfullt liv. 

Det är väl snart dags att ta steget till den där yogan...

18 Sep 2017