En blogg om ekonomi

Viktigt att göra en budget

Oavsett om man är en privatperson eller om man driver ett företag så är det bra att se över sin ekonomi och att göra en budget. En budget visar dina inkomster och utgifter och gör att se hur mycket pengar du kan använda på vad. Som företagare finns det flera olika sorters budget att tänka på. Det är startbudget och det är resultatbudget så väl som det finns flera andra sortes budget man kan göra.

Gör budget för ditt företag

Startbudget är något som man kan behöva göra i början när man nyss startat sitt företag. Du kan komma att behöva göra vissa investeringar så att du kommer igång. Om du gör en startbudget så kan den visa vilja kostnader du kommer att ha på kort sikt och hur du ska finansiera detta.Startbudgeten ska omfatta de fakturor du måste betala i starten av ditt företag.

Resultatbudget gör man för att räkna ut hur mycket man måste sälja för att täcka de kostnader man har och för att gå med vinst.

Det finns även det som heter likviditetsbudget. Den gör man för att se om dina pengar alltså dina likvida medel kommer att räcka för att täcka månadens utgifter.

Sen så är det inte fel att se över även den privata ekonomin även om du är företagare. D har du koll både på företaget och på den privata ekonomin och det kan man komma långt med.

 

20 Aug 2018